Saturday, October 8, 2011

WAJIB BACA- which one do you prefer?


        Lately isu hudud makin hangat diperkatakan kan? Ada yang sokong dilaksanakan kat Malaysia, ada yang bangkang, ada yang berkecuali ikut je. Aku dapat info ni from satu blog (klik sini) so, aku nak share dengan kau, kau, dan kau. Kau baca, tengok, fikir... which one yang kau prefer?

SEBATAN CARA ISLAM

1. Panjang rotan tak lebih 1.22 meter dan tebalnya tak lebih1.25 sentimeter.
2. Jika pesalah tu hamil, hukuman akan dikenakan selepas 2 bulan bersalin (habis pantang       
    la kiranya)
3. Sebatan tak boleh kena muka, perut, dada, atau bahagian sulit.
4. Pesalah lelaki disebat berdiri. Yang perempuan pulak disebat dalam posisi duduk.
5. Sebatan dengan kekuatan sederhana.
6. Tukang sebat menyebat tanpa mengangkat tangannya melebihi kepala.

#have a look#







SEBATAN CARA CIVIL

1. Rotan terdiri daripada pelbagai saiz.
2. Pesalah akan ditanggalkan pakaian and kena pakai pakaian cawat.
3. Pakaian cawat tu, tutup tutttt depan jer.
4. Punggung akan terdedah untuk disebat.
5. Tukang sebat ada yang sebat dengan cara terus. Ada jugak dengan cara sentapan.(sentapan lebih sakit wooo)
6. Basically kulit akan tercabut sekali dan mungkin juga daging. (aku pernah tengok kat penjara pudu. ouchh!)

#have a look too! #



       


 Kita semua dah besar2, dah mumayyiz, dah akil baligh pun. Aku guess semua pun boleh fikir kan? Hudud is not an idealogy, it's a rule stated by Allah. Islam itu syumul dan segala ajaran serta perintahnya disertai dengan hikmah yang besar. SUBHANALLAH.


hatiku berkata: which one??? i'll go with the islamic way.

4 comments:

  1. terima kasih kerana share :) sangat menarik

    ReplyDelete
  2. tq nurin. great sharing of info....

    ReplyDelete
  3. saya pun pernah baca psl ni..bg yg tak tau mmg akan terus2 tolak hudud. padahal asas hudud adalah mendidik, bkn menghukum.

    bagus, info ni sgt detail!

    ReplyDelete